RRR – ReuseRepairRecycle, prima facilitate din România destinată reciclării anvelopelor uzate, dar și resturilor provenite din fabricile de producție de cauciucuri a fost pusă în funcțiune în județul Călărași, în urma unei investiții de 5 milioane de euro.

Compania furnizează soluții de tip business to business pentru ca vechile cauciucuri, dar și cele noi care nu pot ajunge pe piață, din diverse motive, să nu fie transformate în fum toxic pentru oameni, animale și planetă, ci în materie primă pentru noi investiții.

Spre deosebire de valorificarea energetică, proces care presupune arderea anvelopelor și poate duce la emisii poluante, reciclarea efectivă ajută la conservarea resurselor naturale și la prevenirea poluării.

Facilitatea care funcționează la Fundulea, începând cu luna iunie a acestui an, pe o suprafață de aproape 5000 de metri pătrați, preia anvelopele uzate, dar și rebuturile provenite din fabricile de producție de cauciucuri și le transformă în cauciuc de diferite dimensiuni care, în amestec cu polimeri sintetici, poate fi folosit în diverse ramuri industriale.

Procesul de #reciclare are, în principal, două faze, care pot funcționa în flux sau independent. Prima fază constă în măcinarea grosieră care transformă anvelopele în ”chips”-uri - bucăți de anvelopă cu dimensiuni între 10 și 20 de centimetri - bucăți care conțin elementele constitutive (cauciuc, metal, textile). În a doua fază, componentele cauciucului sunt separate prin măcinare avansată, folosindu-se procedee mecanice de tăiere și sitare vibrațională. Componenta metalică este separată magnetic, iar cea textilă prin centrifugarea aerului exhaustat. La acestea se adaugă, pentru anvelopele cu talon multiplu, o fază de detalonare, înaintea măcinării grosiere.

Materia obținută în urma reciclării cauciucului - granule de cauciuc, metal și fibre textile - poate fi utilizată în diverse industrii precum: producția de asfalt, materiale de construcție, confecționarea de covoare pentru acoperirea terenurilor din sălile de sport și a spațiilor de joacă (așa numitul ”tartan”) sau a sistemelor de pavaje care conțin cauciuc #ReciclareAnvelope

Capacitatea de #reciclare a fabricii RRR - ReuseRepairRecycle (MSC Rubber Recycling) este 900 de tone de pudretă de cauciuc lunar.

Folosind tehnologie de ultimă generație și practici responsabile, RRR - ReuseRepairRecycle are o contribuție activă și semnificativă la reducerea deșeurilor, conservarea resurselor naturale și diminuarea emisiilor de CO₂, reducerea poluării apelor și a solului, totul pentru un mediu mai sănătos și un aer mai curat #ReciclareResponsabilă.

Prin transformarea deșeurilor de anvelope într-o resursă valoroasă pentru industrii și comunități, compania promovează un model de afaceri sustenabil, susține economia circulară și stimulează inovația în dezvoltarea de noi produse, contribuind la responsabilitatea socială și la dezvoltarea comunităților durabile #EconomieCirculară.

Model de antreprenoriat în reciclare, RRR – ReuseRepairRecycle (MSC Rubber Recycling) joacă un rol social semnificativ și contribuie la atingerea obiectivelor ESG (Environmental, Social, Governance). Pentru dezvoltarea facilității de la Fundulea, care a costat 5 milioane de euro, compania a beneficiat de un ajutor de stat de 1,5 milioane de euro, acordat prin programul derulat conform HG 807/2014.

Prin promovarea unui model de business sustenabil, RRR încurajează comunitățile să adopte practici responsabile și să își redefinească relația cu resursele naturale, sprijinind astfel un viitor mai curat, mai responsabil și mai echitabil. Compania RRR ReuseRepairRecycle este certificată ecologic și recunoscută internațional prin certificarea TUV „End-of-Waste”, garantând că materialele rezultate din procesul de reciclare sunt sigure și potrivite pentru a fi reutilizate în diverse industrii.